# a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
Versuri.ro >> Ştiri >> SuperHeavy - Mick Jagger, Damian Marley, A.R. Rahman, Dave Stewart & Joss Stone

SuperHeavy - Mick Jagger, Damian Marley, A.R. Rahman, Dave Stewart & Joss Stone

SuperHeavy - Mick Jagger, Damian Marley, A.R. Rahman, Dave Stewart & Joss Stone

Mick Jagger  - Damian Marley - A.R. Rahman - Dave Stewart - Joss Stone

Mick Jagger a facut echipa cu Dave Stewart, fondatorul grupului Eurythmics, cantareata de muzica soul, Joss Stone, compozitorul coloanei sonore a filmului Slumdog Millionaire, A.R. Rahman si star-ul muzicii reggae Damian Marley pentru a forma proiectul SuperHeavy. Acest line-up divers si eclectic, care a strans laolalta unsprezece premii Grammy, a inregistrat impreuna in diverse studiouri din intreaga lume, majoritatea pieselor acestui proiect fiind insa realizate in trei saptamani in Los Angeles, la inceputul acestui an. Albumul va fi lansat in septembrie, iar printre piese se va numara si primul single, Miracle Worker, alaturi de "One Day One Night", "Energy", "Unbelievable", "SuperHeavy", "I Can’t Take It No More", "You’re Never Gonna Change" si "I Don’t Mind".

Videoclipul pentru piesa Miracle Worker ii include pe Jagger, Stewart, Marley, Stone si Rahman.

Nu este de mirare ca referindu-se la SuperHeavy, Stewart il descrie ca „un experiment nebun de tipul alchimiei”. Unind talentul unuia dintre cei mai renumiti „front-men”-i ai tuturor timpurilor, cu un compozitor indian castigator a doua Premii Oscar, o super voce a genului soul, un star reggae, castigator al trei premii Grammy si unul dintre cei mai apreciati producatori din lume, rezultatul este unul exploziv care nu poate fi sub niciun fel alocat unui anume gen.

SuperHeavy a luat nastere dupa ce Stewart si Jagger au inceput sa se gandeasca la cum ar suna o trupa formata din muzicieni ce apartin unor genuri diferite. Jagger a explicat: „Dave si-a dorit foarte tare sa faca un album cu alt tip de muzicieni, cu alte cuvinte, cu artisti ce vin din lumi diferite. In loc ca toti cei implicati sa fie reprezentanti ai genului rock, sau poate blues, sau orice alt gen, el a vrut sa stranga laolalta cat mai multe genuri cu putinta. I-am zis ca imi place ideea, insa nu m-am gandit ca ar putea functiona cu adevarat”.

Insa la scurt timp dupa Jagger se afla in studio alaturi de Stewart si Joss Stone, cei trei colaborand in trecut si la coloana sonora a filmului Alfie, din 2004. Stewart spune ca Stone a fost „alegerea potrivita pentru noi. Este o cantareata incredibila si un spirit pe masura”. Echipa de vis a lui Stewart si Jagger a  prins si mai mult contur atunci cand au fost inspirati sa il aduca in peisaj pe Damian Marley. Stewart a declarat: „Ne-am dorit intotdeauna un muzician jamaican pentru ca eu si Mick suntem innebuniti dupa Jamaica si muzica de acolo”. Stewart a mai colaborat cu legendarul jimmy Cliff, in timp ce Mick a inregistrat un duet cu Peter Tosh de la The Wailers, piesa celor de la Temptations, „Don’t Look Back”.

„Ascultam o groaza de muzica si de-odata ni s-a aprins becul si ne-am gandit la Damian Marley”. Jagger a fost mereu un fan al colaborarii realizate de Marley cu rapper-ul american Nas, admirand puterea sa ca textier, precum si atractia acestuia pentru experimente si spiritul colaborator. Marley a adus cu el si echipa sa, basistul si compozitorul Shiah Coore si tobosarul Courtney Diedrick, in timp ce Stewart a facut cunostinta trupei cu colaboratoarea sa Ann Marie Calhoun, o violonista rock care a mai colaborat in trecut cu cei de la Foo Fighters.

Pentru ca au inregistrat in Los Angeles, trupa s-a intalnit inevitabil cu legendarul compzitor indian, A.R. Rahman, sosit in Orasul Ingerilor dupa gloria obtinuta la Oscaruri cu Slumdog Millionaire. Jagger spune: „Nu stiam ce muzica vom face, nu stiam daca o sa iasa ceva bun, insa speram sa ne distram”. Au fost incantati sa li se alature si Rahman, declara Stewart. „A adus cu el atatea cunostinte muzicale, melodie, ritmuri dintr-o cultura complet diferita”.

In ciuda trecutului diferit al fiecaruia, au relationat imediat si s-au pus pe treaba scriind douazeci si doua de melodii in primele sase zile. Stone a fost incantata de rezultate, „Asta e tot ce ai nevoie, acesti oameni plini de idei care sunt excelenti in domeniul lor de activitate, pune-i la un loc si vezi ce iese. Este de-a dreptul neasteptat, este coplesitor”, se entuziasmeaza ea. La fel s-a entuziasmat si Rahman, „In prima zi, eram destul de confuz, "Ce fac? Care este rolul meu?" si apoi incet-incet am inceput sa scriem impreuna si a fost minunat. Mi-am adus aminte de vremurile din liceu cand cantam intr-o formatie rock, dar de data asta era un adevarata!”.

Jagger declara cu privire la procesul scrierii  „Am pornit gama tuturor stilurilor noastre diferite si amestecate”

Totusi, in ciuda spiritului liber creator si al relationarii usoare pe care au stabilit-o, a aduce trupa intr-un singur lor a devenit un lucru foarte dificil, asa cum explica Stewart „este cel mai complica album facut vreodata. Imaginati-va ca o parte a fost inregistrata in LA, o parte in sudul Frantei, o parte pe coasta din Cipru, o parte in Turcia, una in Miami, alta in Caraibe si inca o bucata inregistrata in Chennai, India.

Proiectul avea nevoie de un nume. Marley a gasit termenul „SuperHeavy” inspirat de Muhammad Ali care este camapion mondial la categoria super grea, iar cuvantul a devenit sloganul trupei, „Mick a fost cel care a spus ”Hai sa il numim SuperHeavy”, isi aminteste Stewart, „Cu totii ne-am gandit o gramada de timp la el si apoi a ramas cumva blocat”.

SuperHeavy este o modalitate noua si spontana de a lucra pentru toti colaboratorii, asa cum explica Jagger „I-am spus lui Dave ca in mod normal cu (Rolling Stones) aveam mereu cantece scrise inainte de a intra in studio, dar sesiunile de improvizare au dat rezultate excelente”, crede Stone „Era mai bine cand doar improvizam, felul in care construiam pe masura ce cantam si era usor”.

Trupa a gasit o modalitate usoara de a lucra impreuna. „Cu cinci membri, fiecare trebuie sa dea si sa ia destul.  Am incercat sa intelegem ca fiecare dintre noi nu trebuie sa fie pre egoist, sa nu aruncam lucruri prin studio, sa nu avem certuri!”, spune Jagger. Totusi, nu s-au ferit sa isi suna unul celuilalt ca trebuie sa fie mai buni, continua Jagger, „Scriam multe lucruri pe care apoi le aruncam. Spuneam ”Asta e un gunoi, un alt cliseu, Joss” si ea spunea „atunci vino tu cu ceva!” Experienta a fost proaspata si interesanta pentru formatie „Suntem patru vocalisti, nu am lucrat niciodata in acest fel inainte. Este grozav ca intreaga povara nu se afla numai pe tine si asta e distractiv”, exclama Jagger.

Intorcandu-ne la experimentul alchimic, Jagger, Stewart, Marley, Rahman si Stone par sa fi creat un nou gen. "Este un nou tip de muzica, un nou gen, unul care nu poate fi incadrat", spune Stone. Totusi, Jagger este dornic sa evidentieze ca muzica este accesibila. „Este foarte abordabila. Daca esti fan Rolling Stones, cu siguranta exista lucruri cu care poti relationa. Alte lucruri pe care nu le regasesti asa de mult, poate daca asculti, iti vor placea.”

O noutate pentru Mick Jagger a fost sa cante in Urdu, un cantec compus de Rahman, numit “Satyameva Jayate”, si care inseamna „numai adevarul triumfa”, Rahman a scris piesa dupa un mic teasing facut de ceilalti. Rahman explica, „In timpul zilei cantam cu ei, iar noaptea ma jucam”. Apoi, spune Jagger, nu a venit intr-o zi la studio, asa ca am spus‚ unde e A.R? si a ajuns foarte tarziu noaptea, foarte incantat, spunand „Am cantecul! Am reusit doar un vers in urdu, numai unul!”

Modul de lucru al lui Marley a fost diferit de restul trupei. Stone dezvaluie „Damian este destul de tacut dar are niste idei minunate. Lucreaza noaptea. Uneori se duce pur si simplu si sta cu versurile in fata si aduce ceva. Ritmul sau contribuie foarte mult. Are propriile sale lucruri care se desfasoara in camera de alaturi asa ca apar si dispar”. Marley lucreaza pentru inregistrare de unul singur si se alatura trupei cand este fericit de rezultat.

In ceea ce priveste viitorul lui SuperHeavy, "Nu am planuit sa fecem vreun turneu sau ceva de genul asta, dar daca oamenilor chiar le place, poate o sa facem asta. Ne-ar placea foarte mult sa iesim si sa cantam cate ceva live” declara Jagger.

"De indata ce am inceput sa cantam impreuna in studio totul s-a potrivit si nu a fost nici o problema sa punem toate aceste stiluri diferite la un loc ... sper sa le placa oamenilor...”

Princiapala contributie adusa la albumul SuperHeavy apartine lui – Mick Jagger (voce, chitara si muzicuta), Dave Stewart (chitara), Joss Stone (voce), Damian Marley (voce) si A. R. Rahman (voce plus o varietate de clape).

Albumul SuperHeavy este co-produs de Jagger & Stewart.

 

 

 

Sursa: Universal Music Romania - 29 Iulie, 2011