Paul Seling lansează un nou album, "Heat Wave" | Versuri.ro
Paul Seling lansează un nou album, "Heat Wave" | Versuri.ro
spacer
spacer
spacer
Spacer
  Versuri.ro >> Ştiri >> Paul Seling lansează un nou album, "Heat Wave"

Paul Seling lansează un nou album, "Heat Wave"


Paul Seling lansează un nou album, "Heat Wave"

Mai puţin cunoscut decât Paula, Paul Seling nu e însă străin de producţia de muzică electronică. A avut parte de un început în forţă, alături de sora lui, la final de ani '90, când au lansat împreună o serie de single-uri care au fost difuzate intens la majoritatea radiourilor şi televiziunilor muzicale.

În ultima vreme s-a întors în studio cu o nouă abordare, de data asta cu un proiect personal. Ultimul album, "Heat Wave" e inspirat din soundul finalului de ani '80, sound cu care a crescut şi de care îl leagă încă o afecţiune vie. Mixul de energie solară, pozitivă, şi nota nostalgică sunt extrem de adictive. E un album în care Paul poartă ascultătorul printr-o varietate de stiluri care au populat canalele media în acea perioadă, totul reformulat însă în manieră modernă şi fresh.

De la chillwave la synthwave, de la deep la chicago house întregul album oferă o experienţă caldă, pozitivă, complimentată de voci vibrante, susţinute de selecţia atentă de sintetizatoare şi percuţii electronice vintage, totul finalizat în estetică retro-futuristă. Dacă vă place abordarea inteligentă a curentului retrowave, atunci cu siguranţă că "Heat Wave" merită atenţia voastră.

Ai lansat in urma cu cateva zile un album nou, "Heat Wave". Ce ne poti spune despre el ?

Am început în urmă cu 2 ani să produc din nou muzică electronică, după o pauză de mai bine de 15 ani. Dacă în anii '90 costurile echipamentelor era destul de piperat, în ultimii ani tehnica a avansat enorm, şi pot spune că e posibil să faci muzică de calitate la ţine acasă, fără să mai fie nevoie să plăteşti ore scumpe la un studio de profil.

Aşa că m-am hotărât să reîncep de unde intrerupsesem, şi am publicat câteva EP-uri în zona downtempo/chillout. Sunt ataşat încă de la final de ani '90 de genul asta, ascultam mult compilaţiile Cafe Del Mar, printre multe altele. Îmi place mult provocarea asta, de a crea o muzică ambientală ,care să nu ceară neapărat atenţia ascultătorului ci să rămână neutru şi elegant în fundal. Unul din cele mai apreciate albume a fost, spre exemplu, "Nightwalk", album care încă beneficiază de airplay pe mai multe radiouri de profil.

Apoi a urmat Dreamcatcher, un Lp de care sunt extrem de ataşat pentru vibraţia lui nostalgică, inspirată din neo-soul şi funk, construit în jurul vocii lui Jovany Occomy. A fost un album la care am lucrat doar 3 luni, într-un ritm infernal, pentru că simţeam nevoia să îi dau notă aceea spontană şi fresh pe care o are o înregistrare live. Aproape totul e improvizaţie ad-hoc şi cred că a ieşit în final foarte bine.

În ultima vreme am simţit că vreau să fac ceva mai energic, mai "upbeat", în plus voiam să mă mişc şi spre un sound puţin diferit, din nevoia de a experimenta cu ceva nou. Aşa că am creionat un concept nou: un album inspirat din soundul anilor '80, perioada de glorie a muzicii pop bine făcută, melodioasă, frumos orchestrată. Am făcut research serios că să aflu ce tipuri de sintetizatoare erau folosite la vremea aia, ce tehnici de înregistrare şi de procesare a sunetului, şamd. Aşa a ieşit "Heat Wave", un album solar, adictiv prin energia pozitivă pe care o emană în tot timpul celor 40 de minute cât durează. Am primit doar review-uri din cele mai bune, mai ales că mulţi din prietenii mei au crescut în anii '80 şi muzică le aduce aminte de vremurile alea. E vorba însă de o reinventare in manieră modernă, cu tehnică şi atitdine creativă actuală.

Ce anume te-a determinat sa incepi sa faci muzica ?

Poate sună puţîn ciudat, dar e vorba de amintiri de la cea mai fragedă vârstă. Cred că aveam vreo 6 ani când, ascultându-i la radio pe Lionel Richie sau Stevie Wonder încercăm să desenez pe o hârtie toate elementele pe care le auzeam în piesele lor. Un fel de exerciţiu timpuriu de compoziţie. Părinţii au observat interesul asta al meu ciudat aşa că m-au dat la şcoală de muzică, şi am făcut pian şi instrumente de suflat timp de 8 ani după aceea. Dar am descoperit muzica electronică imediat după revoluţie, aveam vreo 11-12 ani când mergeam la un studio de înregistrări din cartier că să-mi copiez casete cu tot felul de muzică experimentală în zona electro sau ambient. Atunci i-am descoperit pe Brian Eno, Vangelis, Kraftwerk şi mulţi alţii. Mă fascinau sunetele maşinii, ale sintetizatoarelor, ale tobelor electronice, îmi doream enorm să am şi eu aşa ceva, mai ales că în muzica clasică nu e loc de prea mult experiment în designul de sunet.

Mi-am promis că îmi voi cumpără un sintetizator undeva în viitorul apropiat, şi că urma să fac şi eu muzică ambientală. Lucrul asta s-a întâmplat abia în facultate, prin '97, când am cumpărat, sora mea şi cu mine, un Korg Trinity. A fost primul nostru workstation, pe care am gândit majoritatea pieselor pe care le-am produs împreună. De fapt cele 7-8 piese ale noastre sunt făcute în totalitate în dormitorul apartamentului din Militari, cu un computer Pentium II, un drum-machine Roland şi Korg Trinity. Aş vrea să mulţumesc pe calea asta şi vecinilor care au suportat atâta zgomot timp de atâtea luni de zile fără să comenteze măcar o dată.

Una din piesele care rămâne favorită mea din pachetul compus atunci e "Serile Verii".

Ce te inspira, care sunt artistii tai favoriti ?

Am fost de la început fascinat de combinaţia suflet-maşină, când e vorba de a concepe şi a produce muzică electronică. Mă inspiră actul creativ în care artistul pune în slujba muzei personale şi a umanului tehnologia, şi asta am vrut să fac şi eu din prima zi în care am atins butoanele unui sintetizator.

Cu timpul am ajuns să includ în muzica mea tot mai multe influenţe din genul disco, funk, soul sau new wave, a fost un parcurs natural care, din nu ştiu ce motive, s-a întâmplat de la sine şi m-a condus de la un produs rece, electronic, conceptual, foarte raţional, la unul mai uman, mai cald. Poate ţine şi de maturizare, astăzi mă bucur tot mai mult şi de muzica pop de calitate care există, trebuie doar să ştii unde să cauţi în vastitatea internetului.

În ce priveşte artiştii favoriţi, în general îi găsesc în genul indie-dance sau nu disco. Îmi place Chromeo, Classixx, Oliver, Poolside, Touch Sensitive, Lindstrom, sunt o multitudine de muzicieni extraordinari care încorporează în muzică lor influenţe retro. E o joacă inteligentă cu clişeul, cu citatul extras din context şi reasumat, cu stiluri mai vechi reconvertite prin manipulare digitală la un sound modern şi fresh.

În România am descoperit recent trupa Golan, un grup extraordinar de muzical şi sofisticat. Îmi mai plac şi Moonlight Breakfast, pentru stilul elegant şi rafinat. Cred că în viitorul apropiat vom avea tot mai multe surprize din partea mediului creativ românesc. Deja avem artişti care concurează cu succes cu oricine altcineva din occident, sunt o mulţime de muzicieni de calitate excepţională care au început în ultimii ani să producă muzică extrem de bună. Nu pot decât să mă bucur că, încet încet, România se integrează în trendurile globale şi că se remarcă tot mai des prin noi exponenţi.

Cel fel de relatie ai cu sora ta, Paula Seling, din punct de vedere creativ-artistic?

Pentru Paula am o admiraţie care durează de mai bine de 20 de ani. Am văzut-o plecând de la zero, când încă exersa singură în camera ei, scoţând armonii şi texte de pe casete şi viniluri, adunându-şi un repertoriu pentru o viitoare carieră în care, sincer, nu credea nimeni din cei din jur. Apoi, în liceu, şi-a format o trupa de jazz/fusion în care m-a cooptat şi pe mine pe post de instrumentist solo, cântăm la saxofon. Am bătut ţara în lung şi în lat, câştigând aproape toate festivalurile pentru tineri la care am participat. În anii aia am învăţat cum funcţionează o trupa, ce rol are fiecare muzician, cum se lucrează în echipa. Sunt experienţe pe care mă bazez şi astăzi când produc muzică electronică. Ceva din "groove"-ul trupei noastre de liceeni se va putea probabil regăşi în piesele mele întotdeauna.

Mai târziu, când Paula a devenit cunoscută am lucrat împreună pentru un album şi am avut parte de un relativ succes cu toate proiectele de care ne-am apucat. Au fost nişte ani frumoşi, anii 2000, e o senzaţie plăcută să îţi auzi muzică la radiouri difuzată în "power play". Apoi fiecare din noi am luat-o pe drumul lui. Eu m-am "înrolat" în afacerea familiei, apoi mi-am făcut stagiatură în arhitectură, în final mi-am creat o carieră în design. Recent, odată cu reîntoarcerea mea la producţia muzicală ne-am hotărât să reîncepem să colaborăm, şi asta se va întâmplă probabil în viitorul foarte apropiat.

Care sunt planurile tale de viitor?

Pentru moment sunt prins într-un proiect de remixuri pentru câţiva artişti români şi străini. Am publicat recent şi o compilaţie de remixuri realizate în ultimii 2 ani, sunt piese care au fost înscrise la competiţii de profil şi pe care le-am reunit sub denumirea "Remixes - Volume 1". Albumul poate fi downloadat gratuit pe pagina mea Bandcamp.

Urmează cu siguranţă un Volum 2, care va fi disponibil tot gratuit în viitorul apropiat.

Aş mai menţiona un proiect de remixuri pentru Paula, un proiect la care ţin mult pentru că am vrut de multă vreme să preiau câteva din piesele ei care au avut mai puţin impact la public, şi să le imprim ceva din personalitatea mea. Sunt aproape sigur că poate ieşi ceva interesant, mai ales că abordarea mea e mult mai orientată spre manipulare digitală şi sound electronic. Combinaţia dintre stilul liric al Paulei şi cel mai raţional, mai tehnic, cu care îmi place să îmi gândesc muzică, poate da naştere la ceva interesant şi cool. Cel puţin asta sper să iasă când Ep-ul va fi gata.

În rest, mă preocupă dotarea tot mai completă al home-studio-ului meu, cu sintetizatoare şi softuri tot mai bune.În final mă interesează să creez o experienţă sonică cât mai bogată pentru ascultătorii mei fideli, şi asta e un angajament pe care intenţionez să-l onorez tot mai bine cu fiecare an care trece.

LINKURI :

Spotify : https://open.spotify.com/artist/3hDNQMY9q1HWDC8lfFLfTz?si=qpYvuG-YQKiraiwAOfIiWg

Deezer : https://www.deezer.com/en/artist/4971502

Amazon Music : https://music.amazon.com/artists/B002OUIBAA/paul-seling

iTunes : https://itunes.apple.com/us/artist/paul-seling/330992374

SOCIAL MEDIA :

Facebook : https://www.facebook.com/paulselingstudio

Soundcloud : https://soundcloud.com/seling-paul

Bandcamp : https://paulseling.bandcamp.com

Site oficial : https://www.paulseling.info

Sursa: Versuri.ro - 12 Martie, 2021
Share pentru a distribui şi prietenilor tăi! Îţi mulţumim! :-)


Spacer
Spacer  Caută    cu Google direct


 Traducere automatăAutentificare
Close 


  spacer
Versiunea mobilă | RSS | Arhivă stiri | Arhivă cereri | Parteneri media | Resurse | Condiții de utilizare | Politica de confidentialitate | Contact
 
 

#   a   b   c   d   e   f   g   h   i   j   k   l   m   n   o   p   q   r   s   t   u   v   w   x   y   z